29 toukokuu 2018

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 125 vuotta siitä, kun Suomen Forsiitti-Dynamiitti Osakeyhtiön perustava yhtiökokous pidettiin Helsingissä heinäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1893. Yrityksen perustamisen takana oli Pariisissa asuva Ruotsalainen liikemies – ja Alfred Nobelin kilpailija, John Malcom Lewin (1834-1908), joka oli belgialaisen Compagnie de la Forcite-Dynamite –yhtiön suurin osakas ja presidentti.

Suomen Forsiitti-Dynamiitti Osakeyhtiön ensimmäinen hallitus
Theodor Tallqvist, pj
John Lewin
Gabriel Ekholm
August Palmgren
Emil Andersin

Hanko päätyi tehtaan sijaintipaikaksi monestakin syystä. Siihen aikaan Hangon laivaliikenne oli erittäin vilkas ja muun muassa matkustajaliikenne Saksaan ja Tukholmaan kulki Hangon kautta. Hankoon kulki myös rautatie, mikä oli 1800-luvun lopulla tärkeä kuljetusreitti ja linkki muualle Suomeen sekä Venäjän keisarikuntaan. Hyvien kulkuyhteyksien lisäksi Hanko oli sopivan syrjässä dynamiittitehtaan perustamiselle ja kaiken kukkuraksi edullista maata oli saatavilla.

Tehtaan rakennustyöt päättyivät marraskuussa 1893, jonka jälkeen tuotanto käynnistyi tammikuussa 1894. Forcitin ensimmäiset toimitukset toimitettiin hevoslastilla heti alkuvuodesta 1894 muun muassa Turkuun Kauppahuone H.A Lundelinille sekä lähiseudun kaivoksiin kuten Oy Karl Forsström Ab:n kaivokseen Särkisalossa. Näistä rohkeista ensimmäisistä asiakkaista huolimatta Forcitin ensimmäinen toimintavuosi oli tappiollinen ja ensimmäisen vuoden dynamiittituotanto jäi vaatimattomaan 10 000 kiloon.

Forcitin historia on pitkä ja vaiherikas – tänään 125 vuotta yrityksen perustamisesta olemme kaikilla mittareilla isompi toimija kuin ennen vanhaan – Forcit-konserni koostuu nykyään eri liiketoiminta-alueista, toimintaa meillä on useassa maassa, tuotantolaitokset ja toimipisteet ovat lisääntyneet ja meitä Forcitlaisiakin on jo 330. Olemme ylpeitä historiastamme ja sitä muistellaan varsinkin näin juhlavuosina, mutta vähintään yhtä ylpeitä olemme tämän päivän osaamisestamme ja saavutuksistamme.