Exel U Det on sähkötön sytytysjärjestelmä, jonka osia ovat Exel-räjäytysnallit ja kentän pinnalla käytettävät Exel Connectadet SL- kytkinkappaleet. Exel U Det-kentän kytkentään voidaan käyttää myös räjähtävän tulilangan ja Connectadet SL:n yhdistelmää.

Exel Connectadet SL on pintakytkinkappale, jolla Exel-kentät kytketään. Connectadet SL on varustettu hidaste-elementillä (seitsemän erilaista mahdollisuutta), jonka nimellispaloaika vaihtelee 0 – 109 ms (kts. kuva seuraavalla sivulla).

Exel MS -järjestelmän pääasiallinen käyttöalue on maanalaisten kaivosten tuotantolouhinta. Exel MS-nalleja käytetään myös maanpäällisessä ja vedenalaisessa louhinnassa. Exel MS -nallien letkun väri on punainen. Hidastusjärjestelmä on samanlainen kuin MS-sähkönalleissa.
Hidasteporrastus on 25 ms ja käytettävissä ovat nallinumerot 3 – 20 (75 - 500 ms). Nallien intervalli on 25 ms. Kentän kytkennässä käytetään Connectadet SL:ää tai räjähtävää tulilankaa.

Exel LP -nallisarja on suunniteltu erityisesti peränajoa varten. Letkujen väri on keltainen ja nallisarja on 0 – 60 (25 – 6000 ms), sekä nallien välinen intervalli 75 – 500 ms. Nallien kytkentä tehdään yleisimmin Exel B Connector -nippusytyttimellä, johon voidaan liittää enintään 20 Exel-letkua. Kytkentä voidaan suorittaa myös räjähtävällä tulilangalla.

Exelistä on laadittu kattava erillinen käyttöohje, jonka saa tarvittaessa tilattua Forcitilta.

Valmistaja: Orica Mining Services

Järjestelmään kuuluvien tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteet voit avata tästä:

KTT Exel B Connector

KTT Exel Connectadet SL

KTT EStarterxel 

KTT Exel U Det, Exel LP Exel MS

Tuotetieto